11.9.2013

Kaunis kaupunginosa

Asuntoni Budapestissa sijaitsee viidennessä kaupunginosassa (niitä on kaikkiaan 23) Belváros-nimisellä alueella. Belváros tarkoittaa keskikaupunkia tai sisäkaupunkia - tai mitä ikinä Innenstadt nyt onkaan suomeksi. Minulle nimen alkuosa bel kuitenkin tuo väkisinkin mieleen niin monessa kielessä samantapaisen sanan kaunis, ja sitä tämä alue todella on - huolimatta siitä, että tämä on samalla monien toimistojen ja turistinähtävyyksien alue. Belváros on osa Pestin vanhaa kaupunkia, ja se rajautuukin yhdeltä sivultaan vanhojen kaupunginmuurien mukaisesti.


Aivan asuntoni vieressä on Egyetem Tér -niminen aukio, jonka laidoilla on lukuisia ravintoloita, kahviloita ja baareja samoin kuin ELTE-yliopiston rakennuksia. Tunnelma on rauhallisen hilpeä päivät läpeensä ja vaikka alakerran skottipubin olemassaolo joskus hieman häiritseekin yöunia, on ihanaa, että kaupungin elämän voi nähdä ja kokea heti ulos astuttuaan.Alueen halki kulkee Váci utca -ostoskatu, jonka toinen, pohjoispää on suurten ketjuliikkeiden ja ravintoloiden hallitsema kun taas tässä päässä myydään lähinnä turistikampetta. Ilmeisesti neuvosto-kitsch myy, sillä kuvan somien maatuskojen lisäksi aiheeseen liittyvää hattua, mukia ja ties mitä löytyy roppakaupalla.


Kaarle XII was here!

Váci utca päättyy suurelle kauppahallille, joka on varmasti yksi Budapestin hienoimmista rakennuksista. Sen edustalta lähtee Vapauden silta eli Szabadság híd. Vaikka kuuluisa ketjusilta taitaakin olla täällä silloista kuuluisin, on Vapauden silta kaikessa takorautaisuudessaan oma suosikkini.

Kauppahalli


Jos joku vielä ihmettelee, miksi blogilla on tällainen nimi...

Kaupunginosan alueella on myös monia ehkä hieman huonommin tunnettuja pieniä nurkkauksia ja salaisuuksia, joista kaikkia ei mainita turistioppaassa. Itseltänikin kesti hetken löytää esimerkiksi Károlyi kert -niminen pieni ja hyvinhoidettu puisto. Päiväsaikaan se on täynnä leikkiviä lapsia ja kirjojaan lukevia aikuisia, eikä läheisen Múszeumkörút-tien melusta ole tietoakaan.


En tiedä, koska puisto on perustettu, mutta haluaisin ajatella sen näyttäneen samalta ainakin sata vuotta.

Älä tallaa nurmikoita!

Ehkä kaikkein parasta näillä kotinurkilla, niin kuin koko kaupungissakin, on kuitenkin vain kuljeskella ympäriinsä ja katsella rakennuksia, katuja ja niiden ihania yksityiskohtia. Budapestin rakennuskanta on Suomeen verrattuna vanhaa mutta moneen muuhun eurooppalaiseen kaupunkiin verrattuna suhteellisen nuorta. Samalla se on kuitenkin kovin tyylipuhtaan oloista, ja kun unohtaa autot ja mainosvalot, voi toisinaan kuvitella olevansa 1800-luvulla. Ja samalla ei voi välttyä ajatukselta, että täällä on sata vuotta sitten täytynyt olla aivan hirveästi rahaa.
2 kommenttia:

  1. Ihania Budapestin kuvia!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Täällä on tosin vaikea ottaa kauheita kuvia kun kaupunki on niin nätti.

      Poista