6.10.2013

Párisi udvar

Yksi hienoimmista lähistön taloista on mielestäni ehdottomasti Brudern-has, josta näkyi vilaus jo aiemmassa "Kaunis kaupunginosa" -postauksessani. Jo viime keväänä panin myös merkille, että sen alakerrassa on Párisi udvar -niminen (Pariisilainen arkadi tjsp.) vanha kaarikäytävä ja kauppakuja, joka oli kuitenkin tuolloin aina harmillisesti kiinni. Takorautaisiin verkko-oviin jäi varmaan sormen- ja nenänjälkeni! Viime aikoina ovet kauppakujalle ovat kuitenkin olleet auki, ja olen käynyt siellä muutamaan kertaan tunnelmoimassa – viimeksi jopa kameran kanssa. Ovi on kuin portti toiseen maailmaan ja toiseen aikaan, yhtäkkiä sitä tuntee olevansa vähintäänkin jossakin film noir -elokuvassa!Bélvárosin säästöpankki sai tontin haltuunsa vuonna 1907 ja järjesti arkkitehtuurikilpailun uudelle pääkonttorilleen. Lopulta rakennuksen suunnittelijaksi valittiin saksalaissyntyinen Henrik Schmahl. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1909 ja saatiin päätökseen vuonna 1913. Rakennus on ollut kalleimpia, ellei kallein, tuohon aikaan Budapestissa rakennettu, ja joidenkin huhujen mukaan arkkitehti olisi tehnyt itsemurhan ylitettyään budjetin moninkertaisesti. En kyllä tiedä, onko tässä mitään perää. Joka tapauksessa rakennus on koristeellisuudessaan suorastaan yletön. Tyylillisesti siinä on venetsialais- ja goottilaisvaikutteita, sisältä löytyy niin mosaiikkilattiaa kuin suunnaton lasikupolikin.

Alun perin rakennuksessa oli siis alakerrassa tämä Párisi udvar -niminen kauppakuja, ja yläkerrat olivat toimitiloja. Nykyään siellä on asuntojakin, ja luulisin näin olleen rakennusvaiheessakin. Valitettavasti kerroksiin ei pääse. Alakerran kauppakuja on lähes tyhjä; vartija istuu yhdessä kulmassa, ja yhdessä kojussa taitaa olla valuutanvaihtoliike. Muuten tunnelma on pysähtynyt ja unohdettu. Rakennuksen edessä kulkevaa katua remontoidaan tällä hetkellä varsin perusteellisesti. Voi vain toivoa, että sen jälkeen kauppiaat taas löytäisivät paikan samoin kuin asiakkaat.


Lisää kuvia rakennuksen sisältä löytyy täältä.

5 kommenttia:

 1. Oi, tuonne pääsee taas! Muistan harhailleeni sattumalta sisään joskus vuonna 2008, jolloin liiketiloissa oli vielä elämää. Paikka on aivan upea. Oikeastaan yksi Budapestin parhaimpia puolia on, että upeita tai muuten vain mielenkiintoisia rakennuksia ja patsaita ja vaikka mitä löytyy ihan sattumalta. Varsinkin tuossa keskustan alueella tuntuu välillä, että satunnaisesti valitun oven takaa voi hyvin löytyä vuosisadantakainen rinnakkaistodellisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se tosiaan aukesi muutama viikko sitten. Siellä harhailee satunnaisia turisteja ja yhdessä nurkassa istuu vartija, jota ei selvästikään voisi vähempää kiinnostaa. Olisi kiva tietää, mitä tulevaisuudensuunnitelmia kauppakujan varalle on – toivottavasti jotain! Mutta noissa lähistön taloissahan on paljon muitakin hienoja liiketiloja, jotka ovat nyt ilmeisesti katutöiden takia suljettuna, joten ehkä koko alue vielä herää uudella tavalla eloon.
   Ja olet kyllä niin oikeassa tuossa, miten ihmeellisiä paikkoja löytyy täällä ihan sattumalta. Koko kaupunki on hassu aikamatka 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen.

   Poista
 2. Ihana. Paljon hienompi kuin vastaava kauppakuja Brysselissä tai Pietarissa. Mut surkeeta, et on tyhjillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ja aika rapistunutkin kyllä. :/ Täällähän korjataan ja on korjattu tosi ahkerasti noita keskustan vanhoja arvorakennuksia, mutta ihan kaikkeen ei varmaan ole vielä riittänyt aika eikä raha. Toivottavasti tämä saa jossain vaiheessa arvoisensa kohtelun.

   Poista
 3. Tässä leffaa katsellessa panin merkille, että tuossa kauppakujalla on kuvattu yksi kohtaus Tinker, Tailor, Soldier, Spy -leffasta (2011). Jokseenkin mieleenpainuva miljöö.

  VastaaPoista