20.10.2013

Szimpla kert: juhlia ja luomuruokaa

Budapest on huikea kaupunki myös mitä tulee yöelämään ja yksi sen erikoisuuksista ovat niin sanotut rauniobaarit. Rauniobaareja on perustettu kaupunkiin 2000-luvun alusta alkaen. Usein ne sijaitsevat vanhoissa, jo kertaalleen hylätyiksi ja purettaviksi tuomituissa tehdasrakennuksissa ja kerrostaloissa sekä niiden sisäpihoilla. Paitsi mainioita illanviettopaikkoja, ne toimivat usein myös kulttuurikeskuksina, kahviloina, ja mitä milloinkin. Talveksi moni rauniobaari sulkee ovensa, mutta osa pysyy auki joko kokonaan tai osittain.Yksi tunnetuimmista rauniobaareista on Szimpla kert, joka sijaitsee seitsemännessä kaupunginosassa Kaczinsky utin varrella. Se on rakennettu vanhaan tehdasrakennukseen, josta ei ole kauheasti jäljellä. Sivustoilla on kahdessa kerroksessa pieniä huoneita ja keskellä on piha-alue, jossa voi istuskella vanhoissa trabanteissa tai pöytien äärellä. Szimpla on auki oikeastaan aina. Iltaisin se on täynnä juhlijoita, päivisin siellä voi juoda kupillisen kahvia ja nauttia boheemin humoristisesta ympäristöstä. Ilmapiiri on yleensä todella välitön ja asiakaskunta sekä iältään, kansallisuudeltaan että tyyliltään todella laidasta laitaan. Satunnaisia lihatiskihetkiä lukuun ottamatta Szimpla on yksi suosikkipaikoistani iltaisin. (Jotakin sen suosiosta kertonee sekin, että omistajat ovat avanneet Szimplan myös Berliiniin. Voin hyvin kuvitella, että vastaava tyyli vetoaa sikäläisiin. Pitää itsekin käydä seuraavan kerran katsomassa, pärjääkö saksalainen versio vertailussa!)Szimpla kertissä järjestetään joka sunnuntai markkinat. Niillä lähiseudun maanviljelijät ja muut myyvät vihanneksia, hedelmiä, säilykkeitä, juustoja ja mitä milloinkin. Markkinat ovat mainio tapa viettää rentoa sunnuntaipäivää maistellen myytäviä tuotteita, tehden ostoksia, syöden myöhäistä aamiaista ja juoden kahvia. Istuskelimme porukalla hälinää katselemassa ja ostimme päivän ruokatarvikkeita. Suunnittelin itse, että voisin hyvin viedä tuonne joku päivä kotitoimistoni. Kenelläkään kun ei näytä olevan kiire minnekään edes silloin, kun väkeä on paljon. 3 kommenttia:

 1. Oliko tää se mesta missä käytiin ja saatiin laatuseuraa? ;) Jos, niin näyttää ihan erilaiselta päivänvalossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo just se! Se on kyllä ollut mieleenpainuvimpia iltoja tuolla, ei ole sen jälkeen illuminaateista tullut kuultua. Sääli! ;)

   Poista
  2. Ei se tarvi kun uuden keikan mun kanssa, vedän puoleeni mielenkiintoisia tapauksia. ;) Kieltämättä lentokoneiden jättämiä vanoja ei ole sen illan jälkeen pystynyt katselemaan miettimättä illuminatia...

   Poista